Završen prvi međunarodni Simpozijum rehabilitacije ramena u Beogradu

Aktivnosti  •  Objavljeno 22.11.2018.  ::   Galerija

Prvi međunarodni Simpozijum rehabilitacije ramena uspešno je održan u Beogradu u organizaciji tima OrhtoExpert Education. Predavači dr Srđan Živanović i dr Mladen Pavlović, vrhunski ortopedski hirurzi iz Danske, prezadovoljni su činjenicom da su polaznici prepoznali važnost patologije ramena i lakta, kao i važnost same rehabilitacije koja zajedno sa dobrom dijagnostikom daje odlične rezultate u izlečenju mnogih patoloških stanja. Sem vrhunskih hirurga specijalizovanih za rame, predavači su bili i Grethe Aalkjaer i Thilde Fogh, iskusni fizioterapeuti u rehabilitaciji ramena iz Regionalne bolnice Viborg.

Posle četiri seminara o ultrazvuku ramena, koji su održani u Beogradu i Podgorici, dr Živanović i dr Pavlović, koji rade u Regionalnoj bolnici u Viborgu, svoje veliko iskustvo i znanje odlučili su da prenesu i stručnjacima sa naših prostora, a kolika je zainteresovanost za usavršanjem i sticanjem znanja iz ove oblasti, govori činjenica da je bilo polaznika iz svih zemalja regiona, pa čak i iz Katara.

Patologija ramena umnogome je zapostavljena u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a u poslednjih 10 godina, uz sportsku traumatologiju, to je grana ortopedije koja doživljava veliki razvoj. Upravo te oblasti, kao i rehabilitacioni programi, bili su tema ovog okupljanja. Učesnici simpozijuma upoznati su sa kliničkim pregledom ramena i rehabilitacijom traumatskih stanja u ramenu kao i oboljenjima “stabilnog” ramena i postoperativnom rehabilitacijom.

Potom je predstavljen rehabilitacioni tretman nestabilnog ramena, a rehabilitacioni protokoli bili su između ostalog predmet praktičnog dela simpozijuma. U velikom broju praktičnih segmenata, iskusni fizioterapeuti pokazivali su vežbe, a i polaznici su sami mogli da primenjuju metode rehabilitacije uz nadzor predavača.

- Ciljevi simpozijuma su upoznavanje sa osnovama kliničkog pregleda radi postavljanja pravilne dijagnoze, usvajanje najsavremenijih protokola za lečenje najčešćih oboljenja ramena i ovladavanje kineziterapijskim rehabilitacionim tretmanom oboljenja ramena. U razvijenim zemljama udeo pacijenata sa oboljenjima i traumatologijom ramena zauzima oko 30% svih pacijenata u ortopedskoj praksi, dok je udeo pacijenata sa ovom problematikom koji se leče fizikalnom terapijom čak 40%. Nezamislivo je ortopedsko lečenje bilo kog oboljenja ramena bez kvalitetne rehabilitacije. Ta sinergija između ortopeda i fizioterapeuta/fizijatra rezultirala je najsavremenijim konceptom rehabilitacije ramena koji smo predstavili na prvom simpozijumu – rekao je dr Živanović.

Simpozijum je bio namenjen pre svega fizioterapeutima i fizijatrima, ali i svima onima koji se u svakodnevnom radu bave oboljenjima ramena - ortopedima, reumatolozima i specijalistima sportske medicine.